Montenegro geschiedenis

De geschiedenis van Montenegro gaat ver terug in de tijd. De eerste sporen van menselijke bezetting stammen uit de oude steentijd. Deze sporen zijn gevonden in een grot, genaamd Crvena Stijena. Deze grot ligt vlak bij de grens met Bosnië Herzegovina. Deze sporen bestonden vooral uit oude werktuigen, wapens voor de jacht en potten. Uit het stenen tijdperk, dat later volgde, zijn meer sporen gevonden. Deze bevonden zich door heel Montenegro. Deze sporen bestonden vooral uit muurschilderingen.

In een later tijdperk, de klassieke oudheid, werden de Balkanlanden met name bewoond door de Illyriërs. Deze stam was in oorlog met de Romeinen. Deze veldslagen werden vaak uitgevochten op de Adriatische Zee, die aan Montenegro grenst. De Illyriërs hadden een belangrijke nederzetting in de buurt van de huidige hoofdstad van Montenegro: Podgorica. Deze stad werd Doclea genoemd. In de daaropvolgende eeuwen veroverde de Romeinen het Balkangebied.

In de veertiende eeuw begon de strijd met het Ottomaanse rijk. Het grootste deel van Montenegro viel in 1499-1500 in de handen van de Ottomanen. Deze bezetting duurde ongeveer 200 jaar, totdat Montenegro een speciale status kreeg. Het gebied kreeg meer zeggenschap en de lasten werden verlicht. In de zeventiende eeuw begonnen de opstanden. Men was het niet eens met de heerschappij van de Ottomanen en wilde een priesterheerschappij. Het grootste deel van de Montenegrijnen was Rooms-Katholiek en wilde de kerk als hoogste macht binnen het gebied. In de achttiende eeuw werden de Ottomanen verjaagd door Napoleon. Hij droeg veel bij aan de ontwikkeling van het gebied Montenegro.

In de twintigste eeuw vonden er nog drie grote oorlogen plaats in het gebied. Zo begon de Balkanoorlog in 1912. In deze oorlog vocht Montenegro samen met Servië, Griekenland en Bulgarije tegen de Ottomanen. De tweede oorlog was de Eerste Wereldoorlog en vocht Montenegro tegen Duitsland. De derde oorlog was de Tweede Wereldoorlog. Op 13 juli 1941 werd de hoofdstad gebombardeerd en volledig verwoest. Deze dag is uitgeroepen als Nationale Feestdag om deze dag te herdenken.

Montenegro: ontdek dit mooie land!