De hotels

in de Azoren

Inwoners van Montenegro

Montenegro heeft in totaal 642.550 inwoners. Van deze inwoners, wonen ruim 170.000 mensen in de hoofdstad van Montenegro: Podgorica. De op één na grootste stad op het gebied van inwoners is Nikšić. In deze stad wonen ongeveer 60.000. De op twee na grootste stad van Montenegro is Bar, met 37.000 inwoners.

Op het gebied van geschiedenis en tradities lijkt Montenegro erg veel op Servië. Het grootste verschil tussen deze landen is echter dat Montenegro onafhankelijk bleef in de tijd dat Servië bij het Ottomaanse rijk hoorde. Op het gebied van religie verschillen deze twee landen ook. Montenegro richtte in 1918 de Montenegrijns-Orthodoxe Kerk op. Dit is de tegenhanger van de Servisch-Orthodoxe kerk. Op het gebied van tradities komen de landen erg veel overeen. Zo speelt familie een hoofdrol in het leven van zowel de Serviërs, als de inwoners van Montenegro.

Grootste steden van Montenegro

Montenegro heeft, naast vele prachtige pittoreske dorpjes, ook een aantal grote steden. De meeste steden liggen aan de kust van het Balkanland. De grootste stad van het land is de hoofdstad Podgorica, met 190.000 inwoners. De stad die op nummer 2 staat, is Nikšić met 60.000 inwoners. Er is dus een groot verschil te zien tussen de grootste en de op één na grootste stad! Op de derde plaats vinden we de stad Bar. Deze belangrijke havenstad van Montenegro heeft 37.000 inwoners. Op plek 4 komen we de stad Kotor tegen. Deze stad telt 22.000 inwoners en behoort zelfs tot het UNESCO-werelderfgoed! Op de vijfde plaats vinden we de stad Cetinje. Deze stad is de voormalige hoofdstad van Montenegro en telt vandaag de dag ongeveer 20.000 inwoners. Een groot verschil dus met de huidige hoofdstad!

Staat & politiek Montenegro

Montenegro heeft als rechtsvorm de republiek. Montenegro is op 8 juni 2006 voor het eerst erkend als een onafhankelijk staat door IJsland. Hierna volgde al snel meerdere landen en was de onafhankelijke staat Montenegro geboren! Montenegro is vandaag de dag opgedeeld in 23 gemeenten. Deze gemeenten regelen het lokale bestuur in Montenegro.

In dit Balkanland is een aantal politieke partijen actief. De drie grootste politieke partijen van Montenegro zijn:

  • Democratische Partij van Montenegrijnse Socialisten (DPS)
  • Sociaaldemocratische partij (SDP)
  • Socialistische Volkspartij van Montenegro (SNP)

Zoals je kan zien, is Montenegro dus een vrij socialistisch land op politiek gebied. In de laatste jaren is de economie van Montenegro hard gegroeid. Dit komt vooral door invloeden uit het westen en het opkomende toerisme!